Kanonene på Framnes

Det tyske angrepet på Norge i april 1940 ble planlagt og iverksatt på grunn av malmeksporten over Narvik havn. Rustningsindustrien i Tyskland var avhengig av en jevn tilførsel av jernmalm. Uten den svenske jernmalmen kunne ikke den tyske krigsmaskinen rulle videre ut over Europa. Engelsk etterretning hadde beregnet at Tyskland kunne føre krig i bare ti – tolv måneder uten den svenske jernmalmen. Dermed var Narvik dratt mellom de to store nasjonene. Tyskland ville ha malmen, England ville hindre at Tyskland fikk den.

(Bildsetekst: Bak til høyre står major Kulby, sjef for Framnes fort! Bilde utlånt av William Hakvaag, Lofoten Krigsminnemuseum.

Narvik ble arena for både store sjøslag og harde infanterikamper våren 1940.  Engelske og tyske styrker kjempet om svensk jernmalm i en norsk fjord. Den tyske marine mistet nær halvparten av sine jagere i disse sjøslagene. I løpet av fem dramatiske dager mistet Hitler – Tyskland ti helt nye jagere, to ubåter og tolv fly. I tillegg ble et forsyningsskip kapret av engelskmennene, et annet ble senket og 10 malmbåter gikk til bunns inne på Narvik havn.
 
De allierte kom med ikke mindre enn 25 tusen mann for å slå tilbake det tyske angrepet på Narvik. De fem tusen tyske soldatene sto overfor en så stor alliert styrke at de med overveldende sannsynlighet ville ha lidd krigens første nederlag i Narvik. Hitler-Tyskland var millimeter fra å lide et stort nederlag nesten før krigen var begynt. Men like før de tyske styrkene ville vært tvunget til å overgi seg, så trekker den allierte styrken seg ut av Narvik og Norge.

Dette er første del av en artikkel skrevet av Viggo Kristensen. Du finner hele artikkelen i Årbok for Narvik 2012, nå til salgs i bokhandlene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s